lauantai 19. huhtikuuta 2014

LEMON PIE-JÄÄTELÖ


Pitkäperjantai oli sopiva päivä tällaiseen pidempään herkkuprojektiin. Tein Elisabeth Johanssonin Jäätelö-kirjasta Lemon Pie -jäätelöä. Herkussa yhdistyvät vaniljajäätelö, Lemon Gurd-sitruunatahna, vaniljakeksimurut ja marenki :o)

VANILJAJÄÄTELÖ
1 vaniljatanko
4 dl täysmaitoa
3 dl kuohukermaa
6 munankeltuaista
2 dl sokeria

Halkaise vaniljatanko ja raaputa siitä siemenet. Kiehauta maito ja kerma sekä vaniljatangon puolikkaat ja siemenet paksupohjaisessa teräskattilassa. Nosta kattila levyltä. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada kuuma kermamaito keltuaisvaahtoon tasaisena nauhana koko ajan vatkaten. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna sitä koko ajan sekoittaen. Kun seos on 85-asteista tai sakenee, nosta kattila levyltä - seos ei saa kiehua.


Kaada seos kulhoon ja anna sen jäähtyä jääkaapissa tai pakastimessa 5-10 min ennen kuin panet sen jäätelökoneeseen. Siivilöi seos ja jäädytä se jäätelökoneessa.

LEMON GURD - SITRUUNATAHNA
Ostin valmiina kaupasta mutta sen voi myös itse tehdä

MARENKIA
n. 2 dl marenkipaloja

VANILJAMURUT
40g voita
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Paloittele voi kulhoon, lisää vehnäjauhot, sokeri ja vaniljasokeri ja sekoita murumaiseksi. Ripottele murut leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja paahda uunissa noin 10 min tai kunnes murut alkavat muuttua kullankeltaisiksi. Ota pelti uunista ja anna murujen jäähtyä pellillä.
 
Jäädytä annos vaniljajäätelöä jäätelökoneessa. Siirrä jäätelö kulhoon ja kääntele joukkoon lemon gurd, marenginpalat ja vaniljamurut. Anna jäätelön olla pakastimessa vähintään 1 tunti ennen tarjoilua.

Ylijääneistä valkuaisista tein marenkipohjia varastoon :o)

MARENKIPOHJA 1 kpl
2 munanvalkuaista
½ tl vastapuristettua sitruunamehua
3/4 dl sokeria
1 1/4 dl tomusokeria

Pane uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Vatkaa valkuaiset ja sitruunamehu vaahdoksi. Alenna vatkaimen pyörimisnopeutta, lisää puolet sokerista ja vatkaa se vaahdon joukkoon. Lisää loppu sokeri, nosta nopeutta ja vatkaa vielä pari minuuttia. Siivilöi tomusokeri vatkauskulhoon ja kääntele kaapimella marengin joukkoon. Pursota marengista leivinpaperilla peitetylle uunipellille sileällä tai tähtisuuttimella pyöreä levy, jonka halkaisija on noin 22 cm. Paista levyä 150-asteisen uunin keskiosassa noin 4 min, alenna sitten lämpö 100 asteeseen ja anna marenkipohjan kuivua 50-60 minuuttia. Ota pelti uunista ja anna marenkipohjan jäähtyä ritilällä leivinpaperilla peitettynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti