Kokeilimme hiihtolomalla ensimmäisen kerran pataleipää ja siitä tuli heti suosikkimme.
Poikani on melko "kranttu" leipien suhteen ja siksi oli mukava löytää uusi vaihtoehto.
Leivän valmistus on todella helppoa!
Ainekset:
n. 7 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa
1-2 tl suolaa
3-4 dl reilusti kädenlämpöistä vettä ( 42 astetta )
Olen korvannut osan vehnäjauhoista sämpyläjauhoilla. Taikinaan voisi myös laittaa
mukaan esim. siemeniä, pähkinöitä, leseitä.
Valmistusohje:
1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti.
Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan
12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, mutta kääntele
se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
3. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata
ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata
uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina tulikuumaan pataan.
Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois
ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti.
Vinkki: Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä leivän myös
uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa.
Ohje otettu täältä.
Innostuin pataleivästä ensimmäistä kertaa Satuelämää-blogin postauksen myötä, mutta vielä se on minulta kokeilematta - nyt saan kuvistasi taas uutta intoa:) Toivottavasti saan aikaiseksi!
VastaaPoistaKannattaa kyllä kokeilla :o)
PoistaSe on kyllä hyvää ja helppoa. En ookaan pitkään aikaan tehny, pitäis varmaan :)
VastaaPoistaUunituore leipä on vaan niin hyvää! Leseillä ja siemenillä siitä saisi hiukan terveellisemmän, mutta meillä se jää siinä tapauksessa yksin mun syötäväksi ;o)
Poista