perjantai 28. elokuuta 2015

ENTISAIKOJEN LOISTOA JA TARINOITA


Vietin tällä viikolla yhden työpäivän Vuojoen kartanossa Eurajoella.
Olen aiemminkin kirjoittanut samaisesta kohteesta, mutta nyt hieman uusia kuvia.


Työpäivämme "piristykseksi" meille oli tilattu opastettu kierros Kartanon pihamaalla. 
Oppaanamme toimi Mari-piika, joka oli todella lahjakas tarinankertoja.


Saimme kuulla elämästä kartanolla ja siellä vaikuttaneista henkilöistä.
Mari-piian tarinankerrontataidot olivat loistavat ja vei meidät ajassa vuosisatoja taaksepäin.
Tässä vielä tietoa kartanosta ( lainattu www.vuojoki.fi )

"Vuojoen kartano lukeutuu Suomen kauneimpiin empirekartanoihin, sekä kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokkaimpiin kokonaisuuksiin. Kartano mainitaan jo 1500-luvun lopulle ajoittuvissa asiakirjoissa. Nykyinen arkkitehti C.L. Engelin suunnittelema kartano valmistui vuonna 1836, jolloin sitä isännöi Suomen rikkaimpiin miehiin kuuluva ruukinpatruuna Lars Magnus Björkenheim. Kartano oli suuri työllistäjä: isäntäperheen ja palkollisten lisäksi käytettävissä oli 40 talonpojan ja 90 torpparin työpanos. Kartanon maapinta-ala oli tuolloin noin 15 000 hehtaaria ja sen navetoissa kasvatettiin parhaimmillaan 250 nautaa. Talvipuutarhan eli Orangerian erikoisuutena olivat 1800-luvulla kenties maailman pohjoisimmat satoa tuottavat ananas- ja persikkaviljelmät. Monien vaiheiden jälkeen Emil Cedercreutzin isovanhempien kotikartanona tunnettu Vuojoki päätyi Eurajoen kunnalle 1930-luvulla.
2000-luvulla alkoi kartanon kolmas elämä, kun se restauroitiin Eurajoen kunnan ja Posiva Oy:n toimesta arvoiseensa käyttöön kokous-, koulutus- ja kulttuurikeskukseksi. Kartanon yleishyödyllistä toimintaa kehittämään perustettiin Vuojokisäätiö."


Tämä "Helmenkalastaja"-taideteos on raumalaisen Kirsi Backmanin käsialaa.
Hänen näyttelynsä "Näiden tähtien alla" on esillä kartanon Galleria Gylichissä 
28.8.-23.10.2015.


Kartano on Engelin suunnittelema. Tätä kartanokokonaisuutta työsti kolme arkkitehtiä,
 joista Engel viimeisteli upean ulkoasun. 


Kartanon lehtomaisessa puutarhassa on jylhä kuusikuja. Näiden kuusten taimet on 
aikoinaan tuotu Venäjältä. Tätä kujaa kulkiessa tunsi itsensä aika pieneksi :o)


Kartanon ja sen vierellä olevien Flyygelien eli kartanon sivurakennusten 
lisäksi alueella sijaitsee Orangeria. 

"Valmistuessaan 1800-luvun puolivälissä Vuojoen Orangeria toimi eksoottisten kasvien kasvihuoneena. Lars Magnus Björkenheim ja hänen poikansa Axel olivat uudistusmielisiä ja kokeilunhaluisia miehiä. He kokeilivat uusia menetelmiä paitsi Vuojoen pelloilla, myös kartanon kasvihuoneessa Orangeriassa. Orangeriassa kasvoivat tuohon aikaan tiettävästi Euroopan pohjoisimmat ananakset ja persikat, ja sieltä saatiin kartanoon myös aina tuoreita kukkia.
Päärakennuksen tapaan myös Orangerian on suunnitellut C.L. Engel. Engel oli innokas kotipuutarhuri, ja oman rakennustaitonsa lisäksi hän toi Vuojoen Orangeriaan teknisiä ratkaisuja suoraan Pietarin hovista.
Vanhainkotiaikana 1900-luvulla myös Orangeria koki kovia muutoksia. Se toimi aikansa vanhainkodin mielisairasosastona, jonka jälkeen rakennus oli tyhjillään säiden ja ajan armoilla n. 30 vuoden ajan.
Kasvihuoneen kolmas elämä alkoi vuonna 2007, kun restaurointi nykykäyttöön valmistui. Orangerian lasiosasta ovat jälleen löytäneet paikkansa ananakset ja eksoottiset kukat."

 


Suosittelen vierailua Vuojeolla, jos retkenne eivät ole sinne aiemmin suuntautuneet!



3 kommenttia:

  1. Jo on komea tuo kartano! Kiva kun on joku kertomassa paikasta, onhan se paljon antoisampaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä opas oli kyllä loistava, niin elävästi hän vei meidät mukaan entisajan elämään ja tarinoihin :o)

      Poista
  2. Kivoja kuvia olet ottanut. Olen myös vieraillut tuolla, lähinnä syömässä ja ruoka oli myös hyvää. Tuolla järjestetään kivoja tapahtumia, mutta valitettavan harvoin siellä tulee käytä, vaikka lähellä onkin..

    VastaaPoista