Tämän loma-ajan herkkusuosikkini on ollut
saaristolaisleipä mätimoussella. Leivän ohjeen sain äidiltäni
ja moussen ohje löytyi netistä Yhteishyvän sivulta.
SAARISTOLAISLEIPÄ
1 litra piimää
50 g hiivaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäleseitä
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
noin 10 dl vehnäjauhoja
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva.
Lisää loput aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.
Kohota taikinaa 2 tuntia.
Jaa tämän jälkeen taikina 2-3 leipävuokaan.
Paista 175 asteessa 1½ - 2 tuntia.
MÄTIMOUSSE
150 g kirjolohen mätiä
1 pieni punasipuli
0,5 ruukkua ruohosipulia
1 kananmuna
1 dl vispikermaa
120 g smetanaa
0,2 tl sitruunapippuria
1tl sitruunanmehua
Sulata ja valuta mäti, mikäli käytät pakastemätiä. Kuori ja hienonna
punasipuli. Hienonna ruohosipuli. Keitä kananmuna kovaksi kiehuvassa
vedessä ja soseuta se haarukalla. Vatkaa kerma vaahdoksi.
Sekoita kaikki ainekset varovasti keskenään.
Slurps!!!pitäisi varmaan kokeilla. Meillä poika ehdotti pitkästä aikaa pullanleivontapäivää. Ehkä toteutuu jo huomenna...
VastaaPoistaMukavaa leipomispäivää :o)
PoistaTämä on kyllä ihan parasta herkkua<3 Olen joskus kokeillut saaristolaisleivän tekoa, mutta paistaminen puuhellassa oli aika haastavaa. Pitäisi kokeilla uudestaan ihan sähköuunissa:)
VastaaPoistaPuuhellassa lämpötilan "säätäminen" ei ole niin helppoa :o)
Poista