maanantai 4. tammikuuta 2016

SAARISTOLAISLEIPÄ


Tämän loma-ajan herkkusuosikkini on ollut 
saaristolaisleipä mätimoussella. Leivän ohjeen sain äidiltäni 
ja moussen ohje löytyi netistä Yhteishyvän sivulta.


SAARISTOLAISLEIPÄ

1 litra piimää
50 g hiivaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäleseitä
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
noin 10 dl vehnäjauhoja

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. 
Lisää loput aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.
Kohota taikinaa 2 tuntia.
Jaa tämän jälkeen taikina 2-3 leipävuokaan.
Paista 175 asteessa 1½ - 2 tuntia.


MÄTIMOUSSE

150 g kirjolohen mätiä
1 pieni punasipuli
0,5 ruukkua ruohosipulia
1 kananmuna
1 dl vispikermaa
120 g smetanaa
0,2 tl sitruunapippuria
1tl sitruunanmehua

Sulata ja valuta mäti, mikäli käytät pakastemätiä. Kuori ja hienonna 
punasipuli. Hienonna ruohosipuli. Keitä kananmuna kovaksi kiehuvassa 
vedessä ja soseuta se haarukalla. Vatkaa kerma vaahdoksi. 
Sekoita kaikki ainekset varovasti keskenään.


4 kommenttia:

  1. Slurps!!!pitäisi varmaan kokeilla. Meillä poika ehdotti pitkästä aikaa pullanleivontapäivää. Ehkä toteutuu jo huomenna...

    VastaaPoista
  2. Tämä on kyllä ihan parasta herkkua<3 Olen joskus kokeillut saaristolaisleivän tekoa, mutta paistaminen puuhellassa oli aika haastavaa. Pitäisi kokeilla uudestaan ihan sähköuunissa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puuhellassa lämpötilan "säätäminen" ei ole niin helppoa :o)

      Poista