lauantai 21. maaliskuuta 2015

VIHER- JA RISUSISUSTAMISTA


 
Vihersisustaminen on yksi tämän kevään sisustustrendeistä. Muutaman huonekasvin
hoitajana en ole kovin ahkera vihersisustaja. Keväisin aina se into kuitenkin nostaa
päätään ja hankin sellaisia "muutaman kuukauden tuttavuuksia".
Kesällä pihalla on paljon hoidettavaa ja pidänkin puutarhanhoidosta.
 
 
Lankaköynnös on herkkyytensä vuoksi yksi suosikkini,
 mutta hoidossani ei koskaan kestä kovin pitkään ;o)
 
 
Samoin käy yleensä tälle Liisanjuorulle.
 
 
Kultaköynnökset ovat kiitollisia ja tulevat toimeen vähemmällä kastelulla.
Orkideat vein työpaikalleni, jossa muistan hoitaa niitä useammin.
Siellä kun on jo ennestään hoitoa vaativa yksilö :o)
 
 
 
Olin keskiviikkoiltana kutsuttuna puheenjohtajana erään yhdistyksen vuosikokouksessa
 ja kiitokseksi sain kauniin keväisen kukka-asetelman.
 
 
Pidän risuista! Luonnossa kulkiessa usein käteen tarttuu puista pudonneita
oksia ja risuja, jotka sitten yleensä kiepsautan kranssiksi. Nyt äitini oli kaatanut
pihaltaan ison lehtikuusen, jonka oksia keräilin siellä käydessäni.
 
 
Osa oksista päätyi maljakkoon ja osasta tein kranssin.
 
 
Keväisin on mukava tuoda muutama oksa tai varpu sisälle kasvattamaan lehtiä.
Tällä kertaa olen hakenut mustikan varpuja.
 
 
Nyt kukkamullaan vaihtoon, jotta viherkasvit jaksavat jatkossakin tuoda iloa päiviimme :o)
 
 

sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

KASVIKSIA JA JUUREKSIA

 
Kasvisgratiini on herkkuani. Tein sen tänään parsakaalista, kukkakaalista ja porkkanoista.
Keitän kasvikset nopeasti ja laitan ne uunivuokaan. Seuraavaksi keitän kattilassa
valkokastikkeen, jonka maustan valkopippurilla, suolalla, paprikajauheella ja sulatejuustolla. Kun kastike on hieman jäähtynyt, lisään joukkoon yhden kananmunan. Kastike kasvisten päälle, kevyt pyöräytys ja lopuksi juustoraastetta päälle.
 
 
Olemme harjoitelleet myös juuressipsien valmistusta. Se on melko hankalaa,
eikä ainakaan vielä ole onnistunut kunnolla. Olemme kokeilleet
perunaa, palsternakkaa, porkkanaa, punajuurta ja bataattia.
 
 
Tosin en ole vielä kertaakaan malttanut tehdä ihan ohjeen mukaan
... vaikuttaiskohan se jotenkin tuohon onnistumiseen ;o)

lauantai 14. maaliskuuta 2015

PATALEIPÄ

 
Kokeilimme hiihtolomalla ensimmäisen kerran pataleipää ja siitä tuli heti suosikkimme.
Poikani on melko "kranttu" leipien suhteen ja siksi oli mukava löytää uusi vaihtoehto.
Leivän valmistus on todella helppoa!
 
Ainekset:
 
n. 7 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa
1-2 tl suolaa
3-4 dl reilusti kädenlämpöistä vettä ( 42 astetta )
 
Olen korvannut osan vehnäjauhoista sämpyläjauhoilla. Taikinaan voisi myös laittaa
mukaan esim. siemeniä, pähkinöitä, leseitä. 
 
 
Valmistusohje:
 
1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti.
Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan
12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
 
 
2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, mutta kääntele
se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
 
 
3. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata
ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata
uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina tulikuumaan pataan.
 Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois
ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
 
4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti.
 
Vinkki: Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä leivän myös
uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa.
 
 
Ohje otettu täältä.

maanantai 9. maaliskuuta 2015

VIRKATTU KUKKA - ohje

 
Virkatun kukan ohjetta on toivottu ja tässä se tulee :o)
Olen käyttänyt tätä kukkamallia mm. kukkanauhassa ja tyynyssä.
 
 
1. kerros
Virkkaa kuusi ketjusilmukkaa ja yhdistä ne piilosilmukalla renkaaksi.
 
2. kerros
Virkkaa kolme ketjusilmukkaa ( = ensimmäinen pylväs ). Tee aloitusrenkaaseen
vielä 23 pylvästä ja sulje kerros piilosilmukalla. Jos käsialasi on napakkaa, voit
 tehdä aloitusrenkaaseen 8 ketjusilmukkaa, niin pylväät mahtuvat paremmin.

 
3. kerros
Virkkaa neljä ketjusilmukkaa ja yhdistä kiinteällä silmukalla kolmanteen pylvääseen
alusta katsottuna. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa, hyppää kahden pylvään yli
 ja yhdistä kolmanteen. Jatka näin kierros loppuun asti.

 
Viimeisen ketjusilmukkaketjun voit yhdistää alkuun piilosilmukalla.
Siirry piilosilmukalla ensimmäiseen ketjusilmukka kaareen.

 
4. kerros
Virkkaa kolme ketjusilmukkaa ( = ensimmäinen pylväs ), tee vielä samaan
ketjusilmukkakaareen pylväs, kaksi ketjusilmukkaa, kaksi pylvästä. Virkkaa yksi
 ketjusilmukka ja siirry seuraavaan ketjusilmukkakaareen. Jokaiseen kaareen tulee
siis kaksi pylvästä, kaksi ketjusilmukkaa, kaksi pylvästä ja ketjusilmukalla siirrytään
seuraavaan kaareen. Kun kierros on täynnä, sulje se piilosilmukalla.

 
5. kerros
Pylväiden välissä olevaan kaareen virkataan kahdeksan pylvästä
 ( kaari = se kohta, johon viime kierroksella virkattiin kaksi ketjusilmukkaa ).
Pylväiden jälkeen virkataan yksi kiinteä silmukka kohtaan, johon viime
kierroksella virkattiin yksi ketjusilmukka.

 
Kierros suljetaan piilosilmukalla ja kukka on valmis!


perjantai 6. maaliskuuta 2015

PERJANTAITA

 
Työviikko takana... pikaruokaa pakkasesta pojalle ennen jalista...
jaaha, jäkismaila on sitten keittiön pöydällä...
 
 
... jokin muukin tavara on unohtunut laittaa paikoilleen... sekä äidillä että pojalla ;o)


Täälläkin nurkassa on jollain jotain kesken!

 
Ja työhuoneeseen jonottaa neljä kassillista keskeneräisiä projekteja!
Ihanaa arkea <3
 
Mutta...
... poika sai ruokaa ja lähti jalikseen
... koti tulee kuntoon tunnissa, kun on oikein reipas
... iltapäivällä ulko-oven kahvassa oli kukkapaketti yllärinä <3
... raikas tuoksu kotiin tulee yhdestä valkolumimarja-tuikusta ;o)
... ja sitten voikin alkaa nauttia vapaaillasta sohvan pohjalla käsitöitä tehden!
 
 
Mukavaa viikonloppua ystävät :o)

lauantai 28. helmikuuta 2015

KINDER-PIIRAKKA

 
Tammikuussa kokeilin ensimmäistä kertaa Kinder-piirakkaa.
Kaikille makean ja suklaan ystäville tämä on oikea piirakka :o)
Ohje löytyy monestakin blogista. Tämä on Tarun Taikakakuista.
 
 
KINDER-PIIRAKKA ( pellillinen )
 
6 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
4 tl leivinjauhetta
6 rkl tummaa kaakaojauhetta
3 dl kiehuvaa vettä
300g sulatettua voita tai margariinia
4 munaa
 
Sekoita sokeri, jauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja kaakaojauhe keskenään.
Kiehauta vesi ja sulata voi. Sekoita ne keskenään ja hämmennä puukauhalla kuivien aineiden joukkoon. Lisää puukauhalla sekoittaen vielä munat yksitellen taikinaan.
 
Paista 200 asteessa noin 30-35 min.
 
Jäähdytä piirakkapohja hyvin ennen kreemin ja suklaan laittoa.
 


Voikreemi:
150g voita
5 dl tomusokeria
4 tl vaniljasokeria
( 2 keltuaista )
 
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kunnolla vaahdoksi ( 5-10 min.). Lisää joukkoon
vaniljasokeri ( ja keltuaiset yksitellen ). Vatkaa vielä hetki. Levitä notkea kreemi
jäähdytetyn pohjan päälle ja laita suklaan sulatuksen ajaksi pakasteeseen, jotta
lämmin suklaa ja pehmeä kreemi eivät sekoitu keskenään.
 

Kuorrutus:
200g Fazerin sinistä suklaata sulatettuna ( voi olla reilummin )
 
Koristelu:
valkoista suklaata sulatettuna
 
Sulata suklaa mikrossa ja levitä kovettuneen kreemin päälle. Kaada vain osa suklaasta
pienelle alueelle ja levitä se ensin nopeasti. Suklaa jämähtää nopeasti eikä sitä saa sen jälkeen levittymään tasaisesti. Koristele sulatetulla valkosuklaalla. 

perjantai 27. helmikuuta 2015

10 KUVAA KESÄÄN

 
Aamulla töihin lähtiessä linnut lauloivat... nyt on jo kevättä ilmassa!
Viime viikonloppuna saimme vielä yllärinä reippaasti lunta, mutta viikon
lämpimät ilmat ovat sulattaneet tuon lumen. Helmikuussa aurinkoisia päiviä
on ollut enemmän kuin alkutalvesta ja se antaa kyllä voimia.
Ajatuksiin ovat jo hiipineet kevään puutarhatyöt ja istutukset...
Tervetuloa kevät :o)
 
 
Tällaiselta pihalla näytti viime sunnuntaiaamuna!